Mohlo by vás zaujímať
Ako naplánovať kuchyňu? II. Ergonómia
V dnešnom článku nadviažeme na plánovanie. Po premyslení dizajnu kuchyne a rozkreslení miestnosti prichádza na rad ergonómia kuchyne, teda jej správne a funkčné rozmiestnenie. Ergonomická kuchyňa vytvára základnú kuchynskú zostavu, ktorú tvoria vstavané spotrebiče a dve línie. Spodnú líniu tvoria spodné skrinky, prekryté pracovnou doskou, a hornú líniu tvoria závesné horné skrinky doplnené vysokými skriňami.
Dispozičné riešenie kuchyne:
V kuchyni je dôležité vytvoriť tri pracoviská vzájomne prepojené jednotlivými činnosťami, bez ktorých sa neobíde žiadna kuchyňa. Hovoríme o nich ako o zónach a mali by nám po prepojení vytvoriť pomyselný trojuholník. Jedná sa o zónu umývania, varenia a pracovnú zónu, ktoré sú vzájomne prepojené zónami skladovania a odkladania. Vzdialenosť medzi nimi by nemala byť príliš veľká, mala by byť pohodlná, bezpečná a nadväzovať na odkladaciu plochu. Pre plynulý pohyb v kuchyni je dôležitá aj výška jednotlivých zón a ich účelné usporiadanie. Sprava doľava je usporiadanie pre pravákov nasledujúce: zóna varenia, prípravy, umývania a odkladacia zóna (pre ľavákov naopak).
a) Zóna umývania
Centrom tejto zóny je drez. Jedná sa o jeden z najčastejšie používaných prvkov kuchyne. Státím pri dreze strávime viac ako polovicu času určeného na prácu v kuchyni, preto je veľmi dôležitá výška umiestnenia drezu. Ideálna výška je 5 cm nad úrovňou ohnutej ruky, mierne nad pásom. Umiestnenie je teda odporúčané vyššie ako u ostatných pracovných zón, a to v rozmedzí od 85 cm do 106 cm, dôvodom je, že pracovná plocha je až na dne drezu. Zmeny výšky ľahko dosiahneme použitím nadstavbového prvku na spodnú skrinku alebo vyšším soklom. Záleží na výške užívateľa. Po oboch stranách drezu je nutná odkladacia plocha. Vzdialenosť medzi drezom, varnou plochou a pracovnou doskou má byť minimálna, pretože počas varenia je potrebné mať vodu nablízku. Drez si vyberajte s odkvapkávacou plochou, ak vám to priestor dovoľuje. Zvlášť ak budete umývať riad ručne, oceníte ju aj pri príprave jedla. Do tejto zóny patrí aj nádoba na odpadky a umývačka. Zvládnutie hygieny a likvidácie odpadu je základom v dobre fungujúcej kuchyni. Prostriedky na upratovanie kuchyne by mali mať svoje miesto v blízkosti drezu alebo pod ním. Umývačka je ekonomickejšia a ekologickejšia než ručné umývanie. Štandardné šírky umývačiek sú 45 a 60 cm. Pre jej pohodlné používanie je dobré si vyčleniť priestor v uličke aspoň 120 cm.
Pôdorys umiestnenia umývacej zóny. Na obrázku vidíme, že za ňou nasleduje odkladací priestor, varná zóna, opäť odkladací priestor a zóna skladovania.
b) Zóna varenia
Varná plocha by mala byť umiestnená v blízkosti drezu, miesta na odkladanie a najlepšie ešte doplnená odsávačom pár so zabudovanými svetlami na osvetlenie varnej plochy. Varná plocha by mala mať výšku 10–17 cm pod úrovňou ohnutej ruky (od 75 do 87 cm), tak aby bolo možné kontrolovať varenie. Po oboch stranách by mala byť odkladacia plocha min. 40 cm. Varná plocha by nemala byť umiestnená v rohu, najmä v prípade plynových sporákov. Tie by nemali byť osadené ani do pracovnej dosky a v blízkosti okna. Bočná vzdialenosť od steny by mala byť minimálne 20 cm. Elektrickú rúru môžete využiť ako samostatný vstavaný spotrebič, umiestnite ju tak podľa potreby, maximálne však do výšky očí. Výkon digestora by mal byť 10x vyšší než je objem vzduchu v miestnosti. Výška medzi digestorom a varnou plochou je 65 cm, pri plynových sporákoch 75 cm, záleží aj na výkonnosti digestora.
c) Pracovná zóna
Prípravná pracovná plocha by mala byť po oboch stranách umývacej a varnej zóny. Výška pracovnej plochy by mala byť taká, aby ste dosiahli na zadnú časť pracovnej plochy alebo na dno drezu. Za ideálnu hĺbku pracovnej plochy sa považuje rozmer 60 cm, výnimku tvorí pracovný ostrov, pri ktorom je hĺbka od 60 do 120 cm (iba ak je prístupný zo všetkých strán). Výška zodpovedá činnosti, pre ktorú je určená. Pri príprave jedla, ako je krájanie, miešanie, zdobenie, je výška 5-10 cm pod úrovňou ohnutej ruky (od 86 do 92 cm). Pri práci s elektrickými spotrebičmi (pečenie, miešanie) sa vynakladá viac sily, preto je ideálna pracovná výška nižšia, a to 17–25 cm pod úrovňou ohnutej ruky (od 72 do 75 cm), stolová výška. Táto teória o viacerých výškach pracovnej plochy sa do praxe často neuvádza, najmä v malej kuchyni, pretože tieto odlišnosti pôsobia disharmonicky. Celistvosť pracovnej dosky, ktorá spája rôzne výšky, zostane jednotná, iba ak použijete tvarovateľný umelý kameň. Pracovná doska by mala byť dostatočne odolná, pružná, pevná a ľahko umývateľná. Najlepšia je celistvá pracovná doska. Zadný panel, obklad – by mal byť vyrobený z kvalitného materiálu, ktorý bude odolávať vysokým teplotám, pare a bude ľahko umývateľný, pretože kvôli vyššie uvedeným podmienkam sa tu často množia baktérie. Dôležité je pri zadnom paneli aj myslieť na dostatočné množstvo zásuviek pre elektrické spotrebiče.
Výška a šírka pracovnej plochy kuchynskej linky a ostrovčeka
d) Zóna skladovania
Táto zóna rieši umiestnenie a skladovanie potravín. Skladovanie čerstvých potravín by malo byť prehľadné, aby sme sa vyhli zbytočným stratám. Najlepšie skladovanie čerstvých potravín rieši chladná, vetraná miestnosť - špajza, alebo jeho alternatíva - potravinová skriňa. V blízkosti chladničky by mala byť dostatočná pracovná plocha. Trvanlivé potraviny sa dobre skladujú v spodných výsuvných skrinkách.
e) Zóna odkladania
Táto zóna organizuje umiestnenie riadu, kuchynského náradia, skla a malých elektrospotrebičov, jednoducho vybavenie kuchyne. To všetko musí mať svoje miesto a byť ľahko dostupné. Výška uloženia je rovnako dôležitá ako organizácia, preto dbajte, aby ste sa nemuseli príliš často zohýbať alebo naťahovať. Najčastejšie používané predmety skladujte od úrovne kolien po úroveň očí. Ťažšie veci, ako hrnce, skladujte čo najbližšie varnej ploche vo veľkých zásuvkách. Pri všetkých spodných skrinkách platí, že pre pohodlnú manipuláciu je nutné mať priestor aspoň 120 cm. Hĺbka políc spodných skriniek nesmie presahovať hĺbku pracovnej dosky – 60 cm, kvôli dostupnosti najspodnejších zásuviek. Horné skrinky majú mať menšiu hĺbku kvôli pracovnej doske.
Vzájomným prepojením jednotlivých zón a vytvorením pomyselného trojuholníka medzi nimi máme na výber zo šiestich typov usporiadania kuchyne:
1) Lineárna - jedná sa o kuchyne vhodné do menších priestorov. Vybavené sú len nevyhnutným úložným priestorom a maximálne sa využíva možnosť zabudovaných spotrebičov, aby bola zaistená čo najväčšia pracovná plocha. Aby táto kuchyňa bola prakticky dobre využiteľná, mala by mať dĺžku pri stene aspoň 3 m a šírku kuchyne najmenej 1,7 m.
2) Paralelná - jedná sa o dve zostavy kuchyne stojace proti sebe. Výhodné je toto riešenie najmä v priechodných kuchyniach, kde môžete využiť výklenku pre umiestnenie zostavy. Priestor medzi oboma pracovnými priestormi by mal byť aspoň 1,2 m.
3) Rohová L - táto kuchyňa je vhodná do stredne veľkých domácností. Rohové rozmiestnenie zabezpečuje ľahký dosah pracovnej plochy na obe strany, veľmi dobre využiteľná v kombinácii s obývacou izbou. Odstraňuje nedostatok stien, pracovné zóny sú veľmi dobre oddelené.
4) Rohová U - je vhodná do veľkých aj malých priestorov, pri jej realizácii využijete až 3 plné steny. Toto usporiadanie poskytuje maximum úložného priestoru a pracovnej plochy. Pre pohodlné pracovné prostredie by priestor medzi stenami mal byť min. 2 m. Táto dispozícia je vhodná pre predelenie kuchyne od jedálne alebo obývacej izby.
5) Kuchyňa s pracovným ostrovom - táto kuchyňa je vhodná len do väčších priestorov, kde sa pri použití ostrova nezkomplikuje pohyb v miestnosti a opticky sa nenaruší priestor. Veľmi vhodná je do miestností, kde je kuchyňa spolu s jedálňou alebo obývacou izbou, elegantne rozdeľuje tieto priestory. Pracovný ostrov môžete umiestniť tak, že kuchyňa vytvorí tvar písmena T alebo U, ak využijete tvar U, vytvoríte tým kompatibilnejší pracovný trojuholník. Ostrov môžete využiť ako odkladaciu, varnú alebo umývaciu plochu. Pri posledných dvoch spôsoboch je potrebné myslieť na to, že elektrina, voda a plyn musia ísť podlahou. Zle umiestnený ostrov môže skomplikovať pohyb po kuchyni, preto myslite na jeho dobré umiestnenie, aby ste predišli zbytočnému obchádzaniu. A ešte jedna poznámka - aj vhodne zvolený jedálenský stôl tvorí ostrov.
6) Kuchyňa s poloostrovom - tento typ kuchyne vychádza tvarovo z kuchyne rohovej, keď pridáme ďalší pracovný priestor a tým vytvoríme tvar písmena T alebo G. Toto riešenie je vhodné do veľkej kuchyne. Predĺženie môžeme využiť ako pracovnú plochu alebo jedálenský pult. Opticky nám predeluje priestor a je vhodná do miestností, ktoré sú spojené s jedálňou alebo obývacou izbou.
V malých kuchyniach sa všetky tieto pravidlá dodržiavajú veľmi ťažko. Dispozičné chyby sú pri nich tiež najviac viditeľné. Dobre riešená malá kuchyňa vám ale nikdy nebude pripadať malá, ak bude dobre zorganizovaná.
K rozkresleniu kuchyne na papier je dobré načrtnúť si horizontálnu aj vertikálnu rovinu vo vami zvolenom meradle, do ktorého budete zakresľovať jednotlivé prvky:
Ak si s niečím v organizácii vašej kuchyne neviete rady, kontaktujte nás, radi vám poradíme.
V nasledujúcom článku si povieme o inštalácii elektrických spotrebičov do kuchyne.
- Predchádzajúci článok: Ako naplánovať kuchyňu? I. Plánovanie
- Nasledujúci článok: Ako naplánovať kuchyňu? III. Inštalácia.